Ebevenlik Psikoloji Sosyal Medya

Netflix'ten Ebeveynlere Gelen Tokat; ADOLESCENCE (Ergenlik) DİZİSİ

Netflix’in son zamanlarda yayınlanan dizisi Adolescence (Ergenlik), ebeveynleri derinden sarsan bir mini dizi olarak öne çıktı. Bu mini dizi özellikle ergen çocuklara sahip ebeveynlerin izlemesi gereken içinde bir çok önermeyi sarsıcı bir şekilde veren ve ebeveynlerin yüzüne tokat gibi çarpan bir yapım.

Mini dizi; yalnızlık, dijital bağımlılık, akran zorbalığı, sanal zorbalık, özgüven eksikliği, görsel kaygı, bastırılan duygular, aile içi iletişimsizlik gibi sorunları gerçekçi ve çarpıcı bir şekilde işliyor.

Dizi 13 yaşında bir erkek çocuğun (Jamie Miller-Owen Cooper) kuvvetli cinayet şüphesi nedeniyle şafak baskını ile evinden alınması ve polis merkezine götürülmesiyle başlıyor . Çocuğun okul  ortamı- olumsuz öğretmen yaklaşımları, akran zorbalığı-  psikolog ile geçen seansı -çocuğun şiddet eğilimi ve öfke atakları-  ve anne babanın acı gerçek ile yüzleşmesi ile son buluyor.

Çocuğun yalnızlığı, akran zorbalığı, sevilme ve değer görme arzusunun karşılanamaması, öfke krizleri işlenirken diğer yandan da ebeveynlerin “Onu korumaya çalışıyordum”, “ Ne zaman bu kadar uzaklaştık?”, “Bizimle konuşmaz, odasından çıkmaz olmuştu. ”gibi sorularla pişmanlık ve çaresizlikleri vurgulanıyor. Bu cümleler sadece dizi karakterlerinin değil, gerçek hayatta çocuklarıyla sağlıklı iletişim kuramayan tüm ebeveynlerin iç sesi. Bazen ergen çocuklarla iletişim kurmak yüksek bir duvarı aşmaktan daha zor gelebilir. Peki ya duvarın tuğlalarını ilk biz örmeye başladıysak?

 Dizi karakterlerinden birinin annesine söylediği “Beni dinliyorsun ama hep bir sonuç bekliyorsun, beni anlamanı istiyorum.” Gençler çoğu zaman sadece anlaşılmak isterler. Çocukları “yönlendirme” çabası çoğu zaman onların “anlaşılmama” hislerini pekiştiriyor.

Dizideki bir başka çarpıcı detay ise dijital dünyaya gömülmüş çocukların yalnızlıkları ve bu dijital dünyadaki akran ilişkilerinin acımasızlıkları.. Dizi ergenlerin ekran bağımlılığını ilerlen ebeveynlerin ekran ile olan bağlarını da irdelemeyi ihmal etmiyor. Evde herkesin ekranı açık ama kimsenin birbiriyle bağı yok.

Adolescence dizisinin en can yakıcı sahnesi ise çocuğuna ne yapması gerektiğini söyleyen babanın çocuğunun ne hissettiğini anlamadığını ve önemsemediğini fark ettiği an ve işin kötüsü artık işin işten geçmişi olması gerçeğinin arka planda izleyiciye sunulması. Bu dizi ergenlerin duygusal fırtınalarından ziyade bu içsel fırtınalarının neden sessizce yaşandığına odaklanıyor. Eğer bir ebeveynseniz bu diziyi mutlaka izlemeli, kalbinizle, duygularınızla verilen mesajları almalı ve çocuğunuzla olan iletişiminizi gözden geçirmelisiniz.

 Adolescence dizisi ebeveynlerden ne istiyor?

 İyi bir dinleyici olun. Dizide 13 yaşındaki çocuğunun annesi Manda, oğlunun gerçekten bir katil olup olamayacağını sorgularken diğer yandan da onun sesini duymaya çalışıyor. BBir çok eBeveyn çocuklarını anlamak ve sağlıkl bir iletiim sergilemek yerine onlara emirler yağdırmayı, neyi yapıp neyi yapamayacaklarına dair yönlendirmeler yapmayı tercih ediyor. Adolescence dizisi ebeveynlerin çocuklarını anlayarak dinlemelerini istiyor.

Empati Kurun.  Anne babaların çocuklarıyla empati kurmaları güven ilişkisi oluşturmanın anahtarıdır. Adolescencedizisi, özellikle bir ergenin içsel dünyasını anlamadan iletişim kurmaya çalışan ebeveynlerin hayal kırıklığına vurdu yapıyor. Yargılamadan dinlemek, içsel dünyalarını anlamaya çalışmak güvenli bir ilişkini olmazsa olmazıdır.

 Sabırlı Olun. Gençler ergenlik döneminde kendi kimliklerini başlamaya çalışırlar. Bu süreç ebeveynler için zorlayıcı olabilir. Adolescence dizisi ergenlerin anne ve babalarına duygusal mesafe koymalarının doğal bir süreç olduğunu gösteriyor. Sabırlı olun bu süreci atlatmak zaman alabilir. Ama çocuğunuzun size güvenmesi ve bağ kurması için ona alan açın.

 Adolescence dizis ergenlerden ne istiyor?

Kendinizi ifade edin. Dizinin baş karakteri ve cinayetle suçlanan Jamie, içsel çatışmalarını ve duygusal yüklerini dışa yansıtmakta zorlanan içe dönük biri. Duyguları içe atmak sağlıklı bir yol değildir. Gençlarin hissettiklerini aileleri ve güvendikleri kişilerle paylaşmaları önemlidir.

Kim olduğunuzu fark edin ve onu kucaklayın. Ergenlik kimlik oluşturma sürecidir ve bu süreç karmaşık olabilir. Adolescence dizisi, gençlerin bu süreçte toplumun baskıları ve ailelerin beklentileri arasında sıkıştıklarını gösteriyor. Jamie’nin kimlik arayışı ve kendilik algısı dizinin en önemli temaları arasında yer almaktadır.

Kendinize güvenin. Adolescence dizisi gençlerden zorluklar karşısında vazgeçmemeleri gerektiği mesajını veriyor. Zorluklar karşısında pes etmeyin. Ergenlik dönemi zorlu bir süreç olabilir ama her zaman bir çözüm yolu vardır.

Sonuç olarak; Adolescence dizisi ergenlik ve ebeveynlik temalarını işleyerek aile içindeki ilişkilerin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Bu dizi ebeveynler ve çocuklar için iletişimin, anlayışın ve duygusal gelişimin ne kadar önemli olduğunu sarsıcı bir şekilde işliyor. Çocuklarınızla sağlıklı bir iletişim kurmak, onların dünyasını anlamak oldukça önemli. Ebeveynler şu soruyu kendilerine sormalılar: "Çocuğumu tanıyor muyum? Çocuğumun iç dünyasında neler oluyor?


Merhaba, ben Murat Atila

Klinik Psikolog- Yazar